Konst

lyftet1

Konst och hantverk i vacker symbios.
Wimmerby Tenn har under åren etablerat ett nära samarbete med flera duktiga och erkända konstnärer. Det har blivit en garanti för att hantverket inte bara blivit ett hantverk – det har även fått ett vackert uttryck och sköna former. Något som gör det tidlöst och skänker ett värde åt de sköna tingen även för generationer framåt.

h_gustafssonHenry Gustafsson 1943-2005
Henry har blivit vida känd för skulpturen Lyftet. Den är så populär att den ibland kallas för Smålands Dalahäst och sägs symbolisera senigheten och viljan hos den småländska befolkningen. Förebilden till skulpturen är Henry Gustafssons egen far, Erik Gustafsson, och den stora originalstatyn står framför kommunhuset i Vimmerby.
Men Henry hade många strängar på sin lyra; han har även gjort offentliga utsmyckningar runtom i landet, men även i Hongkong och London. Hans konst tog sig oftast uttryck i träsnideri, teckningar och oljemålningar.
Henry Gustafsson var en folkkär konstnär. Han valde gärna motiv på temat människa och natur – där naturen alltid var större än människan.

Anders Lindgren 1933-2018a_lindgren
Anders skildrade ofta nära och enkla vardagshändelser, gärna sammanflätade med drömmar, till en för honom karaktäristisk, lätt absurd bildframställning. Ett bildspråk som känns robust, rejält och till och med lite grovt, men med en otroligt fin känsla för form och uttryck. Han arbetade sin senare tid ofta med träreliefer och collage.
Anders är representerad i statliga och kommunala samlingar, Statens Konstråd, Smålands konstarkiv, Länsmuséer. Han erhöll Vimmerby Kulturpris 1992.
Anders Lindgren levde och verkade i sin ateljé vid Båtmansbacken i Vimmerby.

 

 

wt_darklogo2016