Wimmerby Tenn

twoface_wtold_01

1977

…det var året då bl a kronprinsessan Victoria föddes. Kommande klassisker som Star Wars och Bröderna Lejonhjärta hade premiär på filmduken…

annat_1977

Under en trevlig tillställning kom de två hanverksskickliga arbetskamraterna Bo Wiger och Stig Cederteg att diskutera möjligheten att gjuta snapsglas i tenn. Ja, man kan just undra varför… Men båda jobbade redan i gjuteribranschen och såg det som en spännande utmaning. Inspirerade av den gamla tenngjutartraditionen i just Vimmerby – det började redan 1762 med mästaren Gudmund Östling då Vimmerby växte fram till en av de ledande orterna i landet för tenngjutning – så satte de igång lite trevande. Med tiden formades den här ”snapsglasdiskussionen” till en ny era för hanverket i Vimmerby. Man utvecklade, designade nytt och hämtade även upp gamla traditionella former och utökade tillverkningen. Samarbete med konstnärer etablerades också för att kombinera det funktionella med konsten, att allt som görs ska vara vackert också.

old_02Flera odödliga verk har skapats under åren, t ex ”Lyftet” en skulptor av konstnären Henry Gustafsson som tillverkats i över 30.000 exemplar i olika storlekar. Det står som symbol för den envise, sege, starke och obändige smålänningen, som Wilhelm Moberg skrivit: ”Sitt bästa redskap hade han dock fått av sin fader: Han gick lös på stenen med blotta händerna, han vältrade dem, brottades med dem och tog livtag med dem djupt nere i deras hålor”.